T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DONDURMA ve YENİLEBİLİR BUZLU ÜRÜNLER BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 11.03.2021

​İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, İl Müdürümüz Mustafa BOZKURT, Gıda ve Yem Şube Müdürü Cihan EROĞUL ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Osman YAKAR ile ilimizde faaliyet gösteren dondurma ve yenilebilir buzlu ürünleri üreten işletmelerin teknik personelleri ile birlikte 5996 sayılı Kanun'un, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Dondurma ve Türk Gıda Kodeksi Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği hükümleri ve sektörde karşılaşılan sorunların tartışıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlenen programda katılımcılara;

- Güvenilir gıda üretimi noktasında insan sağlığına ve mevzuata uygun dondurma üretiminde çiğ sütün kalitesinin önemli olduğu,

- Sütün sağımı, toplanması veya taşınması için kullanılan kapların, güğümlerin ve tanklar gibi tüm ekipmanın yüzeylerinin bakımlı, kolay temizlenebilir, gerektiğinde dezenfekte edilebilir olması ve sağlam bir şekilde uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği, bu amaçla pürüzsüz, yıkanabilir ve toksik olmayan malzeme kullanılması gerektiği,

- Sağımdan hemen sonra sütün bulaşmayı önlemek için uygun şekilde tasarlanmış ve uygun donanıma sahip temiz bir yerde muhafaza edilip depolanması gerektiği,

- Süt sağımdan hemen sonra günlük toplanacaksa 8 °C’nin altına, günlük toplanmayacaksa 6 °C’nin altına hemen soğutulur. 10 °C’nin üstünde sütün işletmeye hiçbir suretle kabul edilmemesi gerektiği,

- 30 °C’deki koloni sayısı (her mililitrede)  ≤ 100.000  Ayda en az 2 numune ile 2 aylık bir periyodun yuvarlanmış geometrik ortalaması ve Somatik hücre sayısı (her mililitrede) ≤ 400.000  ayda en az 1 numune ile 3 aylık bir periyodun yuvarlanmış geometrik ortalaması gerektiği,

- Antibiyotik ve diğer veteriner ilaç kalıntıların kontrolü,
- Pestisit kalıntıların kontrolü,
- Bulaşanların Kontrolleri,
- Sıcaklık,
- Yoğunluk,
- pH,
- Temizlik,
- Duyusal (renk, görünüş vb..),
- Titrasyon asitliği,
- Yağ/kurumadde oranı,
- Çiğ sütün toplam koloni analizi,
- Çiğ sütte Somatik hücre analizi,
- Boya indirgeme testi (resazurin),
- Donma noktası testi,
- Peroksidaz testi,
- Karbonat, soda vb. testi,
- Antibiyotik, deterjan testi,
- Son üründe mikrobiyolojik analiz,

Güvenilir bir ürünün piyasaya arz edilebilmesi için yukarıda belirtilen analizlerin hassasiyetle yapılması gerektiği konularında bilgiler verilmiştir.