T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MEYVE BAHÇELERİNDE ZARARLILARLA MÜCADELE ZAMANI

Yayın Tarihi : 1.06.2021

​Elbistan İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından meyve bahçelerinde yapılan incelemeler sonucunda elma bahçelerinde Elma İç Kurdu ve Kara Leke zararı, Kayısı bahçelerinde ise Şeftali Güvesi zararlısı görülmekte olup, mücadele zamanının geldiği gözlemlenmiştir. 

Teknik personellerimiz tarafından meyve bahçelerinde yapılan çalışmalar esnasında Elma İç Kurdu zararlısını tespit edip birinci dölü için çiftçilerin söz konusu zararlıya karşı Elma, Armut, Ayva ve Ceviz bahçelerini zaman kaybetmeden ilaçlamaları gerektiği belirtilmiştir. Kullanılan ilacın etki süresine bağlı olarak, bu ilk ilaçlamadan 10-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılması uyarısında bulunulmuştur. Tespit edilen diğer hastalık ise Kara Leke zararı olup, bu hastalık ilk önce tomurcuklarda, yapraklarda, yaprak saplarında ve meyvelerde, bazen de dal ve tomurcuk pullarında lezyonlar olarak kendini gösteren Elma Kara Lekesi hastalığına neden olur. Lezyonlar zeytin yeşilidir. Sporlar oluştuğunda, lezyonlar gri ve kabarık hale gelir. Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yerlerde, biyolojik ve meteorolojik veriler değerlendirilerek ilk uygulama, doğada hastalık etmeninin uçuşunun başlaması ve enfeksiyon periyodunun oluşması durumunda yapılır.

İkinci ve diğer ilaçlamalar doğadaki hastalık etmeninin uçuşunun devam etmesi ve önceki ilaçlamalarda kullanılan preparatın etki süresi dikkate alınarak uygulanır. Mücadelesi yapılacak olan diğer bir hastalık ise Şeftali Güvesi'dir. Şeftali Güvesi hem sürgünde, hem de meyvede zarar yapmaktadır. Saldırıya uğrayan sürgün ve meyveler zamk çıkarır. Kışlayan döl larvaları, önceleri çiçek ve yaprak tomurcukları, daha sonra da sürgünlerle beslenir. Çiçeklerin çanak yapraklarını kemirerek delerler ve yumurtalıkları yerler. Sonra genç sürgünlerin tepesinden girerek, 8-10 cm uzunluğunda galeriler açarlar. Şeftali güvesinin mücadelesinde hedef, larvaların sürgün veya meyveye girmeden önce öldürülmesidir. İlaçlama zamanı, buna göre tespit edilmiştir. 

Elbistan İlçe Müdürlüğümüz tarafından yapılan açıklamada, "Zararlı mücadelesinin zamanında, kurallara uygun olarak ve yeterli dozda yapılması çok önemlidir. Meyve bahçelerinde zararı en aza indirmek için ilaçlamanın zaman kaybetmeden çiftçilerimiz tarafından yapılması tavsiye edilmektedir." ifadeleriyle meyve üreticilerimiz uyarılmıştır.