T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

PAZARCIK'TA KIRMIZI MERCİMEK TOHUMU DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 3.08.2021

İlimiz uzun yıllardan ben önemli bir Mercimek üretim merkezi konumunda olup, özellikle Pazarcık, Dulkadiroğlu, Onikişubat Afşin ve Elbistan ilçelerimizdeki kıraç alanlarda yetiştiriciliği yapılmaktaydı. Ancak son 20 yıllık süreç içerisinde ülkemiz genelinde olduğu gibi hasat mekanizasyonundaki yetersizlik, yabancı ot kontrolünün zorluğu, zararlı yoğunluğunun artması ve mücadelesinin zorluğu gibi nedenlerle üretim alanı ve miktarı İlimizde de azalma eğilimine girmiştir. 

İlimizde ÇKS verilerine göre 2020 yılında 4.700 da, 2021 yılında ise 7.000 da alanda Mercimek üretimi yapılmakta olup, dekara yaklaşık 150-200 kg verim alınabilmektedir. 

Ayrıca İlimiz genelinde yaklaşık 200.000 da nadas alanı mevcut olup, bunun üretime kazandırılması için İl Müdürlüğümüzce çeşitli proje ve çalışmalar yürütülmektedir.

Son 2-3 yıllık süreçte ise pazarda arz açığının oluşması Mercimek ürününü cazip hale getirmiş olup, Bakanlığımızca üretim alanlarının ve üretim miktarının arttırılması için teşvik edilmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" doğrultusunda İlimizde de 2021-2022 üretim sezonunda 1.300.000,00 TL bütçeli Kahramanmaraş İli Nadas Alanlarında Kırmızı Mercimek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" uygulanmaktadır. 

Proje kapsamında; Çiftçilerimize %100 hibe olarak Kırmızı Mercimek tohumluğu temini yapılacak olup, ilk olarak Pazarcık ilçemizde 57 çiftçimize 2.800 dekarlık alanda kullanılmak üzere toplam 42.000 kg tohum dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Pazarcık İlçe Müdürlüğümüz hizmet binasında düzenlenen programa Pazarcık Kaymakamı Dr. Adil NAS, İl Müdürümüz Mustafa BOZKURT, İl Müdür Yardımcımız Salih İNAN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz İbrahim KARGI, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Sadık Yılmaz GÜLLÜ, Pazarcık İlçe Müdür Vekilimiz Bilal Habeş ÖZTÜRK, Pazarcık Ziraat Odası Başkanı Ali ÇİFTEPALA, muhtarlarımız, çiftçilerimiz ve İl-İlçe Müdürlüklerimiz teknik personelleri katılım sağlamıştır.

Bilindiği üzere Kırmızı Mercimek, % 20 civarı protein içermesi nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kurak bölgelerde ve nadas alanlarında ekim nöbetine girerek hem üreticiye hem de ülke ekonomisine önemli gelir sağlamaktadır. Ayrıca samanı hayvan beslenmesinde aranan önemli bir kaba yemdir. 

İlimizde uygulanacak olan bu proje ile Kırmızı Mercimek üretim alanımız 7.000 dekardan 15.000 dekara çıkartılacak ve gerek üretim alanlarımızda gerekse de üretim miktarımızda % 120 oranında bir artış gerçekleştirilebilecektir. Üreticilerimiz için son derece cazip olan % 100 hibeli tohumluk temini ile kırsal alanda aile bütçesine katkı sağlanırken, özelde İlimiz genelde ise Ülkemiz ekonomisine çok önemli katkılar sağlanacaktır.