T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZ İNCİR SEKTÖRÜ 2021 YILI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 17.09.2021

​İlimizde Dulkadiroğlu, Onikişubat, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerine bağlı bazı mahallelerde yetiştiriciliği yapılan İncir meyvesine ilişkin yetiştiricilik ve diğer alanlarda yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran KILIÇ, İl Müdürümüz Mustafa BOZKURT, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yrd. Ali Rahmi KAYA, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdür Yrd. Özkan ALTUN, İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz İbrahim KARGI, Onikişubat İlçe Müdürümüz İsmail KIRAÇ, Ziraat Odası Başkanı Mehmet ÇETİNKAYA, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanı teknik personeller, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, İl Müdürlüğümüz ve Onikişubat İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri ve üreticilerimizin katılımlarıyla İncir yetiştiricilerine yönelik teorik ve uygulamalı olarak eğitim verildikten sonra, İlimiz Onikişubat İlçesine bağlı Cüceli Mahallesinde toplantı gerçekleştirildi. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda İl Müdürümüz Mustafa BOZKURT ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran KILIÇ’ın yapmış olduğu konuşmaların ardından Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Remzi UĞUR, İncir Seleksiyon Islahı konusunda sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumun ardından İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanı personeller Aytekin BELGE, Eşref TUTMUŞ ve Ramazan KONAK tarafından İncir Yetiştiriciliği, İncir Hastalık ve Zararlıları ile Meyve Kurutma, Muhafaza ve Depolama konularında teknik bilgiler aktarıldı. Karşılıklı soru ve cevap şeklinde geçen toplantının ardından AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran KILIÇ tarafından sektöre ilişkin değerlendirmeler yapılarak toplantı sonlandırıldı.

İLİMİZDE İNCİR ÜRETİMİ ve MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Kuru İncir üretimi ve ihracatında uzun yıllardır dünya liderliğini koruyan ülkemizde TÜİK verilerine göre 2020 yılında İncir üretimi bir önceki yıla göre % 3,2 artarak 320 bin ton olarak gerçekleşmiştir. İlimizde ise 2020 yılı verilerine göre yaklaşık 2.000 da alandan 1.500 ton İncir üretimi gerçekleşmekte olup, ağaç başına verim 35 kg civarındadır. Resmi rakamların ötesinde İlimiz, İncirde önemli gen kaynaklarının arasında yer almakta ve uzun yıllardan beri ticari olarak olmasa da aile ve yerel ihtiyaçlar için üretimi gerçekleşmektedir. Nerede ise tüm bağ alanlarında ve tarla kenarı ağaçlandırmalarında kullanılmış olup, toplam üretim potansiyeli resmi rakamların çok daha üzerindedir. Bunun temel nedeni incir bahçelerinin mülkiyet sorunu olan araziler üzerinde kurulmuş olmasıdır. Ayrıca ağaçların dağınık şekilde bağ ve zeytinliklerin içerisinde olması da önemli bir etkendir. Yekün olarak bakıldığında önemli bir ağaç varlığı söz konusudur ancak kayıtlara yansımamaktadır.

İl Müdürlüğümüzce 2012 yılından itibaren özellikle marjinal alanları üretime kazandırmak ve hem sofralık hem de kurutmalık olarak değerlendirilebilen Sarı Lop İncir çeşidinin İlimizde adaptasyon ve performans özelliklerini görmek üzere demonstrasyon çalışmalarına başlanmıştır. İlk demonstrasyon çalışması Türkoğlu İlçesine bağlı Kılılı Mahallesinde kurulmuş olup, başarılı sonuçların alınmaya başlaması ile birlikte 2014 yılından itibaren demonstrasyon çalışmaları genişletilmiştir. Örnek bahçeleri gözlemleyen üreticiler Sarı Lop incir çeşidi ile ticari bahçeler kurmaya başlamışlardır. Gerek taze tüketim için gerekse kuru incir ticareti için çevre illerden çok sayıda tüccar İlimiz üretim alanlarından incir satın almaya başlamıştır. 

Ayrıca İlimiz Onikişubat İlçesi İncir havzası mahallelerinde 2022 yılında uygulanmak üzere 434.000 TL bütçeli % 70 Bakanlığımız Genel Bütçe imkanları ve % 30 çiftçi katkısı ile İlimiz İncir yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve kurutma standardının yükseltilmesine yönelik olarak hazırlanan proje ile 108 da alanda yeni İncir bahçesi tesisi, 36 üreticimize 50 m2’lik kurutma çadırı (toplam 1800 m2) ve her bir çiftçimize 40 adet kurutma kereveti temini ve 150 da İncir bahçesinde uygulanmak üzere Biyoteknik Mücadele uygulanması planlanmaktadır.

İlimiz İncir yetiştiriciliği potansiyelini arttırmak, pazarlama ve satış organizasyonlarının geliştirilmesi, ürün işleme ve değerlendirme imkanlarının araştırılması ve var olan bu potansiyeli çok daha kazançlı bir üretim haline getirilmesinin önünün açılabilmesi amacıyla düzenlenen bu toplantının İlimiz İncir yetiştiricilerine ve sektör paydaşlarına hayırlı olmasını dileriz.