TÜRKOĞLU İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BAŞARILI ÇALIŞMALARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ.
İlimizde İlk Defa Ekimi Yapılan Gölevez Türkoğlu İlçesi Uzunsögüt Mahallesinde Türkoğlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Demonstrasyonu Amaçlı Ekimleri Yapıldı.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Elemanlarından Ziraat Mühendisi Serkan Özavşar Koordinesinde Yürütülen Çalışma İle Çiftçilerin Yeni Çeşitleri Görmeleri ve Gelir Seviyelerinin Arttırılması Hedefleniyor.
Gölevez Patates,yerfıstığı gibi yumru bitkilerinden olup,tüketimi patates bitkisine benzemektedir.Patatesin gıda maddesi olarak kullanıldığı her yerde Gölevezde kullanılabilmektedir.Tropik ve Subtropik ülkelerde gölevez Konserve,Püre,Un,Cips;Şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir.Besin değeri ve verimi ve diyet besini olması açısından patatese oranla daha avantajlıdır.Ayrıca nişasta kaynağı içeriğiyle önemli bir enerji kaynağı olan ve kalınbağırsak riskini azaltmasından dolayı Gölevezin üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması insan sağlığı açısından önem kazanmaktadır. Geleneksel olarak patates gibi haşlanarak veya kızartılarak(Parmak kızartması) tüketilir .Sumak ve limon gibi ekşi malzemeler ilave edildiğinde daha lezzetli hale gelmektedir. Yaprakları haşlanarak sarma yapılmaktadır .Gölevezin patatesten farklı olarak,pişirildiğinde müsilaj madde serbest kalır.Bu nedenle özellikle haşlanarak yapılacak yemeklerde kabuk soyulduktan sonra bıçağı yüzeye takıp kırarak kopartmak gerekmektedir.
Gölevez yumrusunu damak zevkine uygun sunmak için özel pişirme metodları geliştirilmiştir;Sınırlı haşlama,kurutma,kızartma,öğütme,rendeleme,fırınlama.Gölevez kuru fasulye ve nohut yemekleri gibi isteğe bağlı olarak et ile haşlanarak yemeği yapılmaktadır. İlçemizde mayıs ayında dikimi yapılmıştır.Kasım Ayında hasadı yapılacaktır.1 adet gölevez yumrusunun ağırlığı 2 kğ kadar ulaşabilmektedir. Patetesden 2.5 ton alınmaktadır.Gölevez dekardan 7 ton alınmaktadır.Patatese oranla çok karlı olduğu ortaya çıkmaktadır.
GÖLEVEZİN KULLANILDIĞI ALANLAR
1-Fırınlanarak ve haşlanarak mantı ve börek yapılıp hindistan cevizi ile tüketilmektedir.
2-Kururtulup öğütülmüş ince tozu;ekmek,pasta,mama ve makarnalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
3-Gölevez nişastası,plastik ve kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır.
4-Gölevez yumrusu %10 müsilaj içerir.Gölevez zamkı(müsilaj) diyet ürünlerine katılmaktadır.
5-Yaprak saplarından Vietnam çorbası yapılmaktadır.
6-Gölevez yaprakları sarma ve çorba olarak değerlendirilmektedir.
7-Yumru haşlanarak sebze yemekleri yapılabilmektedir.
8-Gölevez yumrusu yağda kızartılarak cips yapılmaktadır.
GÖLEVEZİN BESİN DEĞERLERİ VE KİMYASAL BİLEŞİMİ
BİLEŞEN MİKTAR
Kuru Madde(%) 20.41
Suda Çözünür kuru madde(%) 6.10
Ham Protein(%) 12.40
Ham Selüloz(%) 4.40
Ham Yağ(%) 0.20
Nişasta(%) 51.17
İnvert Şeker(%) 0.38
Toplam Şeker(%) 4.75
Kül(%) 6.99
Kalsiyum(ppm) 2143.00
Mağnezyum(ppm) 1984.00
Potasyum(ppm) 27780.00